dimarts, 28 de juliol del 2009

28 juliol - repartiment dins el niu

Després de la mudança forçada, les formigues han anat buscant el seu lloc dins el niu.

El dia 25 les sales 1 i 6 estaven buides, la 2 i la 5 tenien algunes formigues, la 3 acollia ous i larves (amb algunes formigues) i la 4 la reina, pupes i més formigues.

El 26, les cambres 1 i 5 estaven buides, i la 4 quasi buida. La reina, algunes pupes i algunes formigues a la sala 3, la resta de les pupes a la sala 6 i algunes formigues més a la sala 4. El recompte de la sala 6 donava 7 pupes sense embolcall (foto 2) i 9 més amb embolcall. (total 16 pupes).

El 28 (exterior niu 29ºC, 56%) , trobem la sala 1 i la 5 buides, la 2 amb formigues, la 3 amb la reina, algunes pupes i força formigues, la 4 amb una mica menys i la 6 amb pupes i larves, i un parell de formigues grises (acabades de nàixer).

dissabte, 25 de juliol del 2009

25 juliol - mapa del niu i cens

La foto adjunta mostra els noms (nombres) donats a les cambres del nou niu a fi de facilitar la descripció del que passa. La cambra 1 és la de l'entrada -vegeu el cercle- (on hi havia connectat el tub durant la migració). La cambra R (rodona) és la que fa de zona de caça o collita. La rodona verda central és l'esponja que s'humiteja a través del petit forat central. Hi ha aigua entre les plaques de metacrilat; sembla que les formigues tenen preferència per les que podrien estar més humides, però la sala 5 és força buida (i sense "canalla" ie. ous, larves i pupes) i podria invalidar la suposició.

Donat que aquest niu no té sorra, serà interessant veure com fan els capolls sense poder fer les croquetes que feien en el primer niu i que marcaven el pas o metamorfosi de larva a pupa.

Una cel·lofana vermella (dreta de la foto) cobreix les 6 cambres mentre no prenc imatges en llum visible. Els grans de color taronja son restes de la plastilina d'aquest color que tancava el tub.

Pel que fa al cens, comptant sobre aquesta mateixa fotografia les formigues que hi ha (marcant-les per no descomptar-me), surt un total de 108 formigues més la reina. No he pogut comptar la "canalla"per l'amuntegament i estar sovint tapades per formigues adultes, però hi ha un mínim de 9 pupes, i dues pupes més sense capoll.

25 juliol - migració acabada

Aprofitant que la gran majoria de formigues eren ja dins el niu, inclosa la reina, ous, larves i pupes, i les formigues que quedaven estaven totes al final del tub, he sacsejat el tub per fer-les caure dins el niu, i poder així tancar definitivament el forat de connexió. He tornat a posar sucre a la menjadora però no en mengen, provaré amb proteïna. L'esponja humidificadora està totalment xopa i una mica d'aigua s'escola entre les capes de metacrilat, aportant humitat a les cambres.

divendres, 24 de juliol del 2009

24 juliol - migració encara inacabada

Quasi totes les pupes, larves, ous i formigues han passat la nit dins el tub de connexió. Al mig dia potser el 50% ja és dins el niu amb pupes, ous i larves.

Mentre part de la runa de l'antic niu encara era a l'àrea de caça, algunes formigues n'han agafat bocins i pedretes i les han posat al mig del tub, a modus de porta o zona de bloqueig. Per evitar que entrin massa runa al niu nou, les he desconnectat de l'àrea de caça i posat un cotó moll per tapar el tub. S'acosten a beure del tub, tot i que el coixí verd del niu està amarat d'aigua.

La reina s'ha passejat pel tub, i ha estat a punt d'entrar al niu, però a les 15h encara és dins el tub junt amb unes 30 o 35 formigues més. No sembla que quedi cap ou, larva ni pupa en el tub.

24 juliol - migració a la força

30ºC i 55%. El niu vell ha estat sotmés a sequera i sessions de llum intensa, però això no ha fet migrar a les formigues. Tampoc les ha convençut el fet de posar sucre en el niu nou, al que acudien en grups de 10 o 15 (foto 1) però per marxar un cop menjat. El niu vell està cada cop pitjor, amb runa que impedeix la visibilitat i cada cop més escletxes que tard o d'hora permetran una fuga massiva.

He desconnectat doncs el niu vell de l'àrea de caça i connectat el nou a l'àrea. Arrencant el plàstic que fa de sostre del niu, he abocat picant suaument, el contingut a l'àrea de caça. He repetit l'operació 3 o 4 vegades i fins i tot molestat amb un pinzell d'aquarel·les a les formigues que quedaven a fi de fer-les fora o que amb el moviment fós més fàcil fer-les caure.

Un cop caiguda la reina a l'àrea de caça, les obreres s'hi han acumulat al costat, portant ous que trobaven per l'àrea. Al cap d'uns 10 minuts han anant sota la connexió del tub (foto 2) i uns minuts més tard la reina ha entrat al tub

Ara, passats uns 20 minuts, comença a regnar la calma. L'àrea de caça té a unes 10 exploradores recollint ous, larves i pupes i les porten dins el tub que connecta niu i àrea de caça. Els han acumulat en el tram del tub que és més horitzontal, mantenint-se ara la reina a uns 2 cm dels ous. Un altre gran bloc de formigues està a l'extrem del tub que toca al niu, però sense entrar-hi. El nou niu només té per ara 4 o 5 inquilins que no s'aparten gaire de la primera cambra i no semblen explorar gens.

Pocs minuts després van explorant altres cambres, un cop les formigues del tub estan més calmades. La gran majoria de les formigues han passat la nit dins el tub de connexió entre l'àrea de caça i el niu.

divendres, 17 de juliol del 2009

17 juliol - forçant la migració

El nou niu ha estat connectat al vell , amb i sense l'àrea de caça pel mig, durant 3 dies. Les formigues han explorat el niu nou, a vegades en grups de 8 o 10, però no s'hi han instal·lat. Mentre, el vell ha estat sotmès a llum intensa i no l'he humitejat. No he aconseguit que migressin, potser perquè el tub de connexió al nou niu no permet que passi la reina ?

He desconnectat el niu nou i he connectat l'àrea de caça, amb menjar i aigua. (28,6C i 63%). En menys de 10 minuts unes 15 0 20 formigues han enviat l'espai i l'estan explorant. Si abans no
sortien del tub que connecta l'àrea de caça amb el niu vell, ara exploren l'àrea com si fós nova.

dimarts, 14 de juliol del 2009

14 juliol - formiguer nou

Avui ha arribat el formiguer nou d'Anthouse. He mesurat, amb el formiguer buit, els canvis de temperatura i humitat. A l'exterior tenim 28,6ºC i 61%. Posada la sonda a l'àrea de caça del nou niu i tapant-ho tan bé com permet el cable de la sonda mesurem, sense humitejar el niu: 28,4ºC i 62%; humitejant el niu saturant d'aigua l'esponja verda tenim 28,1ºC i 82%.

Poso una formiga dins el nou niu i connecto el nou niu amb l'àrea de caça. La formiga explora, movent-se a gran velocitat, tots els racons. Al cap d'uns 15 minuts, 2 formigues que estaven immòbils a l'entrada del niu vell comencen a voltar per l'àrea de caça , troben el tub de connexió i a les 20:55 entren al nou niu, explorant-lo també movent-se a gran velocitat. 21:00, una formiga surt del nou niu i torna a l'àrea de caça. A les 21:02 una segona segueix el mateix camí, quedant només una formiga explorant el niu nou. 21:04 una segona formiga torna al niu nou, el tub de connexió sembla estar ja prou marcat i pot deixar de ser terra incògnita.

Ja fa un parell de setmanes que no humitejo el niu vell, però encara deu ser prou humit doncs, al contrari del que va passar fa uns mesos, les formigues no han sortit a refugiar-se al cotó d'aigua de l'àrea de caça. Amb llum i calor, un cop s'hagin habituat als espais del nou niu, espero poder forçar la mudança. El niu nou està rebent més visites que l'altre de prova que vaig posar, suposo que és degut a que el niu vell és cada cop més insalubre. A les 23:35 hi ha 5 formigues passejant-s'hi i explorant el terreny, però entrant i sortint regularment.

diumenge, 5 de juliol del 2009

5 juliol - provant nous nius

El niu s'està degradant molt ràpidament. Les formigues segueixen fent túnels i han tornat a obrir camí fins la superfície, deixant ple de runa i restes de plastilina taronja (usada per taponar els forats) per tot arreu, inclòs el plàstic que fa de sostre i permet la visió de l'interior del niu.

Amb una capseta de plàstic connectada a l'àrea de caça intento veure si estan disposades a migrar o no. Exploren el nou niu (degudament humit amb un cotó xop) però no té èxit. Entretant les excavacions embruten cada cop més el plàstic-sostre dificultant la visió de l'interior del niu. S'imposa un canvi de niu urgentment, cada cop és més difícil veure l'interior en condicions i evitar una fuga.