dilluns, 30 d’agost del 2010

3 nous nius

7 agost
Recollides 3 reines sense ales, dues a la zona de jocs de la font de la sortida del poble a les 19h aproximadament. Algunes encara volant amb els mascles i força mes per terra, fàcilment visibles en la zona de jocs. En recullo dues sense ales en pots blancs. Al vespre, pels volts de les 21h, en recullo una tercera sense ales en el pot negre que estava en el vidre del menjador de casa. Aquesta tercera possiblement sigui d'una especie diferent a les dues primeres, però per poca llum, no he pogut comprovar.

11 agost
Canviades a tubs d'assaig (les 2 del pots blancs) amb bola de cotó amb aigua, i la del pot negre, posada en una
petita capsa també amb un gran cotó amb aigua. No vaig detectar ous durant el trasllat. Els nius dels tubs d'assaig són els nius "A" i "B", i la que poso en una petita capsa serà el niu "C".

25 agost
30ºC i 40% humitat. Niu A mostra uns 10 ous o petites larves. Niu B, no puc comptar-los però pel volum sembla el doble que el niu A (és a dir, uns 20 ous o petites larves aproximadament). El niu C no ho puc comptar ni estimar, la reina ho tapa tot i no es mou.

29 agost
29ºC i 30%. La reina A s'ha traslladat sobre el coto que hi ha en el costat de la sortida del tub d'assaig (foto 1), tot i que el cotó reserva d'aigua està totalment xop. No puc comptar ni veure bé la prole, però sí confirmar que es veuen algunes larves. La reina B està al mig del tub i mostra fàcilment unes larves que van creixent (foto 2). La reina C s'ha mogut i mostra unes 7 o 8 larves grans que 5 dies després ja són pupes (foto 3). La reina C és la que podria ser d'una espècie diferent a l'A i la B, però cal comprovar-ho. Sense saber exactament el dia de posta, sí que sembla que les larves de la reina C es desenvolupen més de pressa, doncs la diferència d'estadis, sobretot amb la reina A, és molt gran.


Foto 1: reina A. Foto 2: reina B. Foto 3: reina C