divendres, 24 de setembre del 2010

21 setembre

23h, 25ºC, 38% humitat. Cap novetat en el niu A, i el niu vell té ja només 7 obreres (una altra de morta), tot i que no puc detectar el problema a ull. Veig però dues petites larves.

El niu B té ara 7 obreres d'un color blanc-groguenc i 8 pupes (foto).

El niu C té 8 obreres (una d'elles grisa) i han apartat el bocí d'hamburguesa a un racó del niu, al costat del cotó mullat.

dissabte, 18 de setembre del 2010

17 setembre

Els nius A i B no presenten novetats.

El niu C té 7 obreres, 3 de les quals acabades de nàixer i per tant amb l'exo-esquelet gris clar o blanquinós.














Introdueixo un bocí d'hamburguesa. Primer per l'olor, corren d'un costat a l'altre i la reina busca un nou refugi (foto 1), però passats uns pocs minuts s'hi acosten tímidament en raids llampec i finalment ho identifiquen com menjar, ho mosseguen i hi apilen les closques dels capolls oberts a sobre (foto 2).

El recompte del niu vell dóna 8 obreres, sembla que una altra ha mort.


dimarts, 14 de setembre del 2010

14 setembre - les primeres obreres

27ºC i 34% d'humitat. Després de 38 dies des de que vaig recollir a la reina C, avui ha tingut 3 obreres (18h) i una quarta (22h) -hores aproximades. Foto 1.

La reina B té unes 15 pupes, algunes poques larves i ous. Foto 2.

La reina A només unes larves petites i ous. Es curiós el diferent ritme de desenvolupament, tot i ser les reines collides el mateix dia, lloc i en principi el mateix grau d'humitat i entorn i les reines semblen ser de la mateixa espècie.

El niu vell va fent amb 9 obreres i ara detecto alguns ous i mini larves. Segueixen refusant el piso per a peixos. La reina i la resta de la prole estan a la sala 5.

dissabte, 4 de setembre del 2010

4 setembre - els nous nius

La reina B (foto) té unes 5 pupes, les quals han aprofitat fibres del cotó que els ha portat la reina, per refregar-s'hi i poder fer el capoll. S'observa una barreja de pupes i larves en diferents estats de creixement.


La reina C sembla tenir unes 7 pupes i no detecto larves, si és que aquestes no estan amagades sota les pupes.

Finals d'estiu, el formiguer vell s'està extingint

El formiguer vell no creix. El 25 d'agost compto 11 obreres, una larva gran i unes 2 o 3 larves petites. El 3 de setembre les larves han desaparegut, entenc que menjades, apareix una obrera decapitada a la zona de caça i una altra està en estat catatònic en la sala 4, queden doncs 9 obreres actives. La dieta segueix sent sucre i alguna larva de mosquit de quan en quan. Els ventres es veuen grossos.

Es possible que els manquin més proteïnes, però no li fan massa cas al menjar de peixos (que sí apreciaven al principi de la colònia). Una altra possibilitat és una infecció per fongs, però només la sala 2 està bruta i no es veuen fongs grocs enlloc.

dilluns, 30 d’agost del 2010

3 nous nius

7 agost
Recollides 3 reines sense ales, dues a la zona de jocs de la font de la sortida del poble a les 19h aproximadament. Algunes encara volant amb els mascles i força mes per terra, fàcilment visibles en la zona de jocs. En recullo dues sense ales en pots blancs. Al vespre, pels volts de les 21h, en recullo una tercera sense ales en el pot negre que estava en el vidre del menjador de casa. Aquesta tercera possiblement sigui d'una especie diferent a les dues primeres, però per poca llum, no he pogut comprovar.

11 agost
Canviades a tubs d'assaig (les 2 del pots blancs) amb bola de cotó amb aigua, i la del pot negre, posada en una
petita capsa també amb un gran cotó amb aigua. No vaig detectar ous durant el trasllat. Els nius dels tubs d'assaig són els nius "A" i "B", i la que poso en una petita capsa serà el niu "C".

25 agost
30ºC i 40% humitat. Niu A mostra uns 10 ous o petites larves. Niu B, no puc comptar-los però pel volum sembla el doble que el niu A (és a dir, uns 20 ous o petites larves aproximadament). El niu C no ho puc comptar ni estimar, la reina ho tapa tot i no es mou.

29 agost
29ºC i 30%. La reina A s'ha traslladat sobre el coto que hi ha en el costat de la sortida del tub d'assaig (foto 1), tot i que el cotó reserva d'aigua està totalment xop. No puc comptar ni veure bé la prole, però sí confirmar que es veuen algunes larves. La reina B està al mig del tub i mostra fàcilment unes larves que van creixent (foto 2). La reina C s'ha mogut i mostra unes 7 o 8 larves grans que 5 dies després ja són pupes (foto 3). La reina C és la que podria ser d'una espècie diferent a l'A i la B, però cal comprovar-ho. Sense saber exactament el dia de posta, sí que sembla que les larves de la reina C es desenvolupen més de pressa, doncs la diferència d'estadis, sobretot amb la reina A, és molt gran.


Foto 1: reina A. Foto 2: reina B. Foto 3: reina C

dimecres, 4 d’agost del 2010

Resum del mes de juny

El 2 de juny compto 23 obreres, i 3 pupes i una pupa sense capoll a la sala 3. La temperatura exterior és de 26ºC

El 6 de juny compto 3 pupes amb capoll i 2 pupes sense capoll a la sala 3. El recompte d'obreres és de 24, però no n'estic segur doncs no paren de moure's. La temperatura exterior és de 26ºC

El 9 de juny compto 3 pupes amb capoll i 1 sense. Unes 23 obreres, 4 o 5 de les quals estan rosegant l'embolcall d'una larva de mosquit, intentant fer-la fora.

11 de juny, 3 pupes, ous i mini larves així com 3 larves mitjanes i 2 de grans. 26ºC.

13 de juny, 1 formiga acaba de nàixer i és de talla menor a les altres. Hi ha 3 pupes amb capoll i una sense. Reina a la sala 3 i segueixen els 26ºC. Les restes de la larva de mosquit estan agafant fongs grocs. Perill d'infecció com en el niu 2 ?

18 de juny: una pupa sense capoll, les larves a la sala 6 i i la reina i les pupes a la sala 5.
Durant el juliol no he pogut fer una seguiment detallat, però han anat morint formigues, segurament degut a la mateixa causa de la mortalitat al niu 2, els fongs grocs. Caldrà doncs trobar una manera d'alimentar amb proteïna viva però mirant d'evitar que es podreixi i surtin fongs.


dissabte, 29 de maig del 2010

29 maig - finalment 6 pupes

Avui, més de 2 mesos des de la sortida de la hibernació, han aparegut les primeres pupes, 6 en total. 4 al costat de la reina (sala 5), una una mica més lluny propera al pas a a la sala 4 i una darrera en el pas entre la sala 5 i la 6, al costat d'una parell de larves grans (una de les quals sembla a punt de fer pupa) i algunes mitjanes.

No m'és gens fàcil detectar cap grum d'ous. Es possible que la reina encara no n'hagi tornat a posar ? En posarà quan les pupes es converteixin en formigues ?

Les sales 2,3 i 6 segueixen bastant brutes, la 6 amb les restes de la fibra de pollastre i la 3 amb el que sembla un fong.

Des de l'última entrada la temperatura exterior al niu ha oscil·lat entre 21 i 25 ºC, augmentant però dins aquesta escala.

Pel que fa a l'alimentació, segueix la dieta de sucre complementada amb proteïna (bocins de carn o peix); el pinso sec per a peixos ha perdut el seu favor i normalment l'ignoren, fet que no passava anteriorment.

diumenge, 25 d’abril del 2010

24 abril - més proteïna


Temperatura ambient exterior de 23ºC i 32% humitat a les 15h. Avui els he tornat a posar un altre bocí de gamba i una engruna de meló. No han anat tant de pressa però també s'han format grups de 4 o 5 formigues menjant i repartint dins el nou via trofal·laxi. La gamba ha tingut més èxit que el meló.





Posteriorment han entrat el bocí de gamba dins el niu. En algunes fotos m'ha semblat detectar fongs (foto 2) sobre restes de menjar que hi ha dins el niu. El canvi a la sala 5 és plenament efectiu, amb totes les larves arraconades. Es també el punt més proper a l'esponja central però no crec que sigui per un tema de manca d'humitat doncs la sala 6 té gotes de condensació al sostre. La majoria de formigues estan a la sala 5, un parell a la sala 6 i unes 3 a 5 formigues es reparteixen entre la sala 4 i alguna excursió a la 3 (on hi ha restes de gamba) i l'àrea de caça.

Encara no hi ha pupes però si es veuen algunes larves que comencen a ser prou grans con per a començar el procés de pupa en breu (foto 1).

dijous, 22 d’abril del 2010

22 abril - canvis de lloc

Aquest vespre he detectat que la reina i els ous-larves han passat de la sala 6 a la sala 5 i passadís de connexió amb la 4. No sé si el canvi té res a veure amb la temperatura exterior (ha passat dels 20ºC als 22ºC) o si la injecció de proteïnes de la gamba és un senyal de disponibilitat de menjar i per tant de que s'ha acabat l'època d'escassetat alimentària. Les restes de la gamba han estat trets del niu i deixats a l'àrea de caça. No se l'han acabat però tampoc l'han emmagatzemat per a més endavant.

Pel que fa a la prole, segueixo sense detectar ni larves grans ni pupes. Els formiguers del carrer ja fa com a mínim un parell de setmanes que estan actius, amb exploradores i files de transport.

diumenge, 18 d’abril del 2010

18 abril - nova dieta


El menjar per a peixos els agrada però no sembla que sigui el seu favorit. Quan n'hi ha, a vegades hi van molt de pressa i n'arrenquen bocins, però sempre en queda tot i posar-n'hi de molt petits. El sucre no sembla que els atregui massa, és a dir, no surten en grup a menjar-lo. Tot i així es pot comprovar que els ventres de les formigues estan ben plens.

Avui he fet la prova de donar-los un troç molt petit de gamba (foto 1). En menys de 5 minuts tenia ja 4 o 5 formigues intentant arrossegar-lo dins el formiguer i arrencant-ne bocinets que immediatament portaven a les altres formigues dins el niu (foto 2).

dimecres, 7 d’abril del 2010

7 abril - despertar lent

El despertar no sembla massa ràpid. He renovat el sucre, que sí semblen menjar amb ganes, però no dóna la impressió que les larves creixin. Tot i el poc èxit de la primera ració de proteïna de fa unes setmanes, hi he tornat. La resposta ara ha estat molt diferent i en pocs minuts ja hi havia obreres explorant el nou bocí , tallant-lo i portant-lo al niu per a compartir (foto 1). La reacció davant la proteïna (que té una olor bastant forta) ha estat ràpida i molt activa. Tan aviat han arribat al niu les primeres formigues amb algun bocí, la tranquil·litat del niu ha desaparegut i les formigues anaven d'un costat a l'altre (sense sortir de la sala 6 on s'han aquarterat) tot buscant companyes amb menjar i mirant de compartir-lo o tallar-ne una petita part.

La foto 2 no sembla mostrar que hi hagi gaires canvis en el creixement de les larves. Potser ara amb proteïna començarà a accelerar-se el procés ?

diumenge, 7 de març del 2010

7 març - sortint de la hivernació

Les formigues han passat tot l'hivern a la sala 6. Tot i les variacions d'humitat (a voltes l'aigua condensava a les parets de la sala 6), no s'han mogut d'allí si no és excepcionalment per alguna ronda. No ocupen cap altre sala i un parell de formigues fan guàrdia al passadís que porta de la sala 5 a la 6. La sala 6 segueix força bruta.

Des de fa uns dies són més freqüents les excursions d'alguna exploradora solitària a l'àrea de caça. Preparant el creixement primaveral, he posat més sucre i proteïna. Els vnetres però es veuen inflats, senyal de que no passn gana.

No es veuen larves grans ni pupes, només ous i larves petites. Compto unes 32 obreres.